קבוצות הדרכת הורים

קבוצת הורים בשיטת שלושת המודולים

על הקבוצה

למי הקבוצה מיועדת?

הקבוצה מיועדת להורים לילדים בני  4-12, המאובחנים עם ADHD ולצד זה מתמודדים עם חרדות, מצבי רוח, קשיים חברתיים, דימוי עצמי שלילי ועוד…

המטרה הכללית של התכנית

להביא לשיפור תיפקודי מורגש אצל הילד. השגת מטרה זו  מתבצעת באמצעות תהליך שכולל שלושה מודולים אותם ניתן במידת הצורך להעביר גם כיחידה נפרדת אולם ישנה חשיבות כשמשפחה עוברת את כל התהליך השלם. במסגרת התהליך אנו חותרים להשגת מצב של הרמוניה ואיזון באופן הטוב ביותר הניתן בין מאפייני הילד, מאפייני ההורים, ובין גורמים ונסיבות שחוותה המשפחה. אנו מתבוננים כיצד ההורים מגיבים אל הילד במצב בו מתחילה הסלמה התנהגותית, והאם הם מתואמים בינהם. במסגרת התהליך אנו בודקים ומנסחים יחד מה עוזר לי במצבים אלה.

מה הטיפול כולל?

 מדובר בטיפול קבוצתי, מבוסס מחקר , בגישה דינאמית ו – C.B.T, המתקדם ביותר בתחום. הטיפול כולל הדרכת הורים במשך 6 חודשים, 24  מפגשים קבוצתיים (משך המפגש שעה ורבע) להתמודדות עם האתגר ההורי.

מהם שלושת המודולים

העבודה במסגרת התכנית להורים מחולקת לשלושה מודולים. המודולים הם: איסוף מודיעין ונוכחות הורית, חיזוק מוקדי חולשה ועידוד החוסן הרגשי אצל הילד והוריו, ולבסוף כיצד להטמיע את ההרגלים כך שישמרו וישפיעו לטובה לשנים הבאות, זאת, על מנת להעצים עוד יותר את ההצלחה שנחוותה במהלך התכנית. כל מודול כולל שמונה מפגשים ומפגש אישי. סך הכל יש לנו 24 מפגשים קבוצתיים של התכנית.

01


איסוף מודיעין ונוכחות הורית

המודול הראשון, איסוף מודיעין ונוכחות הורית, כולל איסוף מידע משמעותי בנוגע לקשיים ולהתהוותם כולל איסוף מידע אודות הילד, המשפחה ומאפייניה. במודול זה מתבצע לימוד של שלושה תכנים עיקריים: חשיבות של זמן איכות עם הילד, מהי נוכחות רגשית של ההורה, כיצד לראות את נקודות האור אצל הילד ואיך להשתמש בסמכות ההורית.

02


חיזוק מוקדי חולשה ועידוד החוסן הרגשי אצל הילד והוריו

המודול השני, משתמש במידע שנאסף במודול הראשון על מנת לחזק מוקדי חולשה ולעודד את החוסן הרגשי אצל הילד והוריו. המודול כולל בניה של מערכת תמריצים ביתית תוך ניסוח משותף עם הילד/ה מה הם רוצים להשיג- על מה הם חולמים, בניית מדחום רגשות, מתן רציונל לחשיפות ולימוד של שיטת החשיפות שבאמצעותה נחזק נקודות עצמה ומוקדי חולשה אצל הילד/ה.

03


הטמעת הרגלים כך שישארו

המודול השלישי, מתמקד בהטמעת ההרגלים כך שישמרו. המודול כולל לימוד של חשיבות תכנון קדימה, צפי מוקדם כולל תכנית מתאימה לגבי זמנים ותחומים בעייתיים. במודול זה אנו מזהים יחד עם המשפחה במידה ויש כאלה סכמות או "מלכודות חיים" שמביאות ילדים והורים לא פעם לחזור ולהתקל באותה שוקת שבורה. "מלכודות" אלו הן המעכבות את תהליכי ההתפתחות התקינה ואנו לומדים כיצד לשים לב אליהן ולהיות מודעים על מנת שלא ליפול באותה מלכודת בפעם הבאה. מכאן אנו גוזרים יחד אלו הרגלים ״חשוב לי לאמץ ולשמור לעצמי״ בסיום התכנית על מנת שיהיה לי טוב.

מהי החשיבות של העבודה עם ההורה לעומת טיפול פסיכולוגי אישי לילד

ילדים הסובלים מקשיי קשב זקוקים לסביבה מותאמת שתעזור להם במצבים בהם הם מתחילים להכנס לקושי ותדע לעזור להם לווסת ולהרגיע ולצאת בצורה הכי טובה שניתן מהמצב. זה לא אינטואיטיבי! לפעמים למשל הילד סובל מקשיים מוטוריים, נופל ושופך על עצמו דברים – להורה בא להגיב בדרך מסויימת ולמעשה עליו לעשות הפוך… עליו לעודד את הילד ולראות את המאמץ, לראות כל הזמן כמה הילד השתפר ולהיות עם הרבה סבלנות. ילדים עם הפרעת קשב מאמצים כבר בגיל מוקדם חוויה ש"רק לי קשה", כולם מסתדרים ורק לי זה לא מצליח" ההורה צריך כל הזמן לראות את המיקרו זווית של שיפור המגיע בעקבות מאמצים הנעשים בהתמדה מדי יום.

היתרונות שנותן התהליך שעוברים כקבוצה

בקבוצה ״אני הרבה פעמים רואה ופוגש חוויות שמהדהדות בתוכי. אני מוצא את עצמי נשאב לעולמם של אחרים מתלבט מה הם צרכים לעשות, אבל בעצם פוגש את עצמי ואת המקומות שקשים לי. מתוך הקשבה לנפש, לאט לאט בקצב שמתאים לי- מבין מה נדרש ממני לעשות והיכן להשקיע את האנרגיה שלי. במהלך עבודה קבוצתית זו אני מאושר שאני זוכה לראות בהדרגה את פירות עבודתי.

הקבוצה היא כח מניע עם קצב עבודה קבוע ולכן אני מצליח להתמודד עם הדברים שבאמת קשים לי. ההתקדמות הזו כקולקטיב, אם תרצו עדר, מאפשר לי להתקדם בתהליך שאולי בטיפול אינדיבידואלי הייתי נותן לחרדות שלי או לפחד שלי לעכב את עצמי מלהצליח ולהגיע לאן שאני רוצה״.

הייחוד של העבודה עם קבוצת הורים בשיטת שלושת המודולים

התכנית החדשה נבדקה מול הפרוטוקול שפותח על ידי פרופסור ראסל בארקלי, פרוקוטול שנחשב הטוב והיעיל ביותר לאוכלוסיה זו של ילדים במשך שלושת העשורים האחרונים. לפרוטוקול מספר מיגבלות בעיקר היעדר שימור של ההישגים וכן קושי של האוכלוסיה בישראל של המשפחות המתמודדות עם קשיי קשב של הילדים  לשתף פעולה עם משימות שנדרשות מההורים לביצוע בבית. מסיבות אלה פותחה התוכנית החדשה המשלבת את  שיטת הסכמתירפיה, שמתאימה במקרים בהם הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי איננו מספיק יעיל עבור המטופל. התכנית היא כאמור פרי פיתוח חדשני במסגרת מחקר בבית הספר לרפואה, מחקר שמטרתו הייתה לראות מה עובד ומה עוזר לילדים הסובלים מקשיי קשב וריכוז.

הקש בכדי לעבור לתאריכי הקבוצות הורים

לסיכום,

במסגרת התכנית להורים, אנו עובדים על נושא של העצמת נקודות חוזק והגברת המודעות אליהם. בד בבד מתבצעת עבודה חשובה להשגת תיפקוד הורי תקין או "טוב דיו" וכן על עידוד החוסן הרגשי, וחיזוק מוקדי חולשה מרכזיים אצל הילד וההורה על ידי חשיפה חוזרת באופן הדרגתי עם תמיכה ולווי מתאימים. פעמים רבות הילד וההורה הם כמו תפוח ועץ… במהלך העבודה עם המשפחה עולה כי עבודה עם התפוח כלומר, חיזוק הילד עוזר מאוד לעץ, כלומר, להורה להביע במילים וברגשות את החוויה בעולמו הפנימי ופותח לו צוהר לעולם חדש שבו ניתן לבטא קשיים ולקבל עזרה וכלים להתגבר ולהצליח! לפעמים קורה הפוך, באמצעות השיח שנוצר מתאפשר להורה לשתף את הילד כיצד הוא התמודד בגבורה בעצמו בילדותו עם חוויות המוכרות לילד כיום. נוצרת חווית שותפות המחזקת את הילד בצורה משמעותית. בתהליך מרגש ונוגע ללב, ההורה הופך דמות נוסכת ביטחון, דמות משמעותית שנותנת גב ובסיס בטוח כמו שההורה רצה כל כך בדימיונו להצליח להיות עבור הילד.

%d בלוגרים אהבו את זה: